-
Indicaties van Tuina / Triggerpoint op pijn-gerelateerde klachten
- geblokkeerde schouders/frozen shoulder
- golf- en tenniselleboog
- pijnlijke of stijve heupen, knieën, enkels
- lage rugpijn / lumbago /ischiaspijn
- hoofdpijn / vertigo / migraine
- ook bij CVS en fibromyalgie kan Tuina verlichting brengen!
- en meer...
Wat is Tuina?
Tuina (‘twiena’) vormt samen met acupunctuur en kruiden een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Tuina betekent letterlijk duw (tui) en grijp (na), meteen ook de belangrijkste technieken van deze behandeling.
Je kan een tuina-therapie wel wat omschrijven als een soort "Chinese kinesitherapie”. Door druk uit te oefenen op specifieke punten (acupunctuurpunten) van het lichaam worden (geblokkeerde) meridianen en spieren vrijgemaakt. Daardoor kunnen de opgestapelde afvalstoffen eindelijk weg, kunnen nieuwe voedingsstoffen aangevoerd worden en kan het lichaam zichzelf beginnen te helen.
Een unieke aanpak: oost (Tuina) en west (Triggerpoint) in één krachtige behandeling!
-
Tuina: oosterse acupunctuurpunten
Tuina bouwt verder op de kennis van de lichaamsmeridianen die ook in de acupunctuur wordt gebruikt. Elk lichaam heeft 12 hoofdmeridianen. Op elke meridiaan liggen een aantal acupunctuurpunten. Dat zijn er zo’n 400 in totaal, verspreid over het hele lichaam.
De bedoeling is om de “geblokkeerde” punten vrij te maken, zodat de energie (de Qi) en het bloed (de Xue) weer vrij kunnen stromen en het lichaam zelf aan z’n herstel kan werken. Dit zelf-helen kan redelijk snel gebeuren: vaak merk je al heel mooie resultaten in slechts 3 of 4 weken. Ook bij klachten die al enkele jaren aanwezig waren!
Het leuke is daarnaast ook dat jouw klachten en de daarvoor te behandelen acupunctuurpunten niet noodzakelijk op dezelfde plek van jouw lichaam liggen: nekklachten kan je bijvoorbeeld perfect via je hand laten behandelen. Deze onrechtstreekse benadering maakt de behandeling vaak veel aangenamer.
-
Triggerpoints: westerse spierknopen
Een triggerpoint is een zogenaamde ‘spierknoop’. Dat is een pijnlijke verdikking op de plaats waar de motorische zenuw je spier binnenkomt.
Een triggerpoint kan ontstaan door overbelasting van de spieren (bijvoorbeeld na repetitieve bewegingen), maar ook door ongeval, stress, ziekte, enz. Je kan het beschouwen als een pijnlijk zelfverdedigingsmechanisme van het lichaam: een overbelaste zenuw geeft teveel signalen aan de spier, waardoor die oververmoeid geraakt en een verdikking aanmaakt, zodat het die zenuwimpulsen niet meer zo hard voelt.
Dat kan als effect hebben dat de spier juist dubbel zo hard aan de aanhechtingen op de botten gaat trekken en constant pijnlijk gespannen staat. Of omgekeerd: dat de spier zichzelf zowat uitschakelt en dus verzwakt. In beide gevallen is de spierfunctie verstoord.
Tijdens de behandeling wordt heel gericht druk uitgeoefend op die spierknopen, zodat die “lossen” en zowel de zenuw en de spier zich weer normaal gaan gedragen.
-
Een gecombineerde oosters-westerse aanpak!
De oorsprong van westerse triggerpoints en oosterse acupunctuurpunten ligt letterlijk een continent uit elkaar, maar in de praktijk blijken zeer veel triggerpoints op exact dezelfde plaats te liggen als de eeuwenoude acupunctuurpunten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde!
Tijdens de behandeling ga ik op zoek naar de acupunctuurpunten (en meridianen) en de triggerpoints waarmee jouw klachten verlicht worden. Daar ga ik heel gericht op duwen. Je krijgt daardoor een dubbele stimulans: enerzijds wordt de knoop losgemaakt en anderzijds kan jouw lichaamseigen energie weer gaan stromen.
Dit “superstimuleren” van een knooppunt kan heel gevoelig tot zelfs pijnlijk zijn, maar volhouden loont: vaak ebt de pijn al tijdens het duwen weg. En ook lang nadien ervaar je nog de verlichting van de pijnlijke plekken.
Bovendien leg ik je aan het einde van elke sessie uit hoe je thuis zelf de triggerpoints of acupunctuurpunten verder kan behandelen door op een specifieke plek te duwen met je duim of vinger. Dit kan tot 6 keer per dag en het hoeft niet langer te duren dan 1 minuut per keer. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je klacht verholpen is.
Ik werk tijdens de sessie enkel met mijn handen en gebruik geen naalden! Heel soms maak ik, ter ondersteuning van de behandeling (en enkel na overleg) gebruik van moxa, cupping en guasha. Meer uitleg daarover vind je op de pagina Traditionele Chinese Geneeskunde.